Το σεμινάριο διοργανώνεται από τον Τομέα Γεωπονίας του ΙΕΚ MASTER και τις ειδικότητες ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ

Ημερομηνία: Τρίτη 14/09
Ώρα: 17.30- 19.30

Τρόπος Διεξαγωγής:
Online, μέσω εκπαιδευτικής πλατφόρμας. (*αναλυτικές οδηγίες με το link παρακολούθησης θα λάβετε με email την ημέρα διεξαγωγής σεμιναρίου)

Περιγραφή Σεμιναρίου: Το θέμα του σεμιναρίου ως θέμα επίκαιρο, που μέρα με τη μέρα επηρεάζεται όλο και περισσότερο από την Κλιματική Αλλαγή, άπτεται του κύκλου ενδιαφέροντος του εκάστοτε ευαισθητοποιημένου πολίτη, καθότι μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη εκπαίδευση, προετοιμασία και ετοιμότητα αυτών βάσει των νέων περιβαλλοντικών συνθηκών, που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Για τον λόγο τούτο, στόχος της παρουσίασης είναι να προσδιορίσει και να διερευνήσει το θέμα της «Δασοπυρόσβεσης στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας». Απώτερος δε στόχος είναι μέσα από την καταγεγραμμένη εμπειρία του παρελθόντος και τις γνώσεις του παρόντος να συμβάλει στον σχεδιασμό και στην αντιμετώπιση του μέλλοντος.

Οι Δασικές Πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια γίνονται συχνότερες, πιο έντονες και με μεγαλύτερη διάρκεια. Αποτελούν μέρος της οικολογίας των Δασικών Οικοσυστημάτων της χώρας μας και είναι σύνθετο φαινόμενο με ιδιαίτερη δυναμική που ακολουθεί τους Νόμους της Φύσης.

Στη συνέχεια γίνεται καταγραφή των προτάσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος στα επόμενα χρόνια, με στόχο τη διαχείριση της κρίσεως μέσα από σύγχρονες λύσεις και καλές πρακτικές.

Στο τέλος της παρουσίασης, μέσα από μία σύνοψη της πραγματικότητας, τονίζεται η κρισιμότητα της κατάστασης και η αναγκαιότητα αντιμετώπισης της σε μια μακροπρόθεσμη, αλλά και ρεαλιστική βάση με γνώμονα την «Παιδεία Πρόληψης» και την διερεύνηση των αιτιών.

  1. Γενικά – Ορισμός σχετικών εννοιών
  2. Αιτίες Δασικών Πυρκαγιών
  3. Ο ρόλος της Κλιματικής Αλλαγής – Κλιματικής Κρίσης
  4. Επιχειρησιακός Σχεδιασμός – Ο ρόλος των Εθελοντών Πυροσβεστών
  5. Πρόληψη και διερεύνηση των αιτιών

Εισηγητής: Βορριάς Βασίλειος

Γεννήθηκε στις 21-11-1973 στην Αθήνα. Το 1995 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΤΕΙ Αθηνών. Το 2005 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Το 2008 ολοκληρώνοντας τη Σχολή Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας έλαβε την πιστοποίηση του Εκπαιδευτή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Το 2011 ειδικεύτηκε σε θέματα Πυρασφάλειας Αεροδρομίων από τη Σχολή Επιμόρφωσης & Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Το 2012 παρακολούθησε το Πρόγραμμα «Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Προσωπικού Ιδιωτικού Ασφαλείας» του ΚΕΜΕΑ και πιστοποιήθηκε ως Εκπαιδευτής του ΚΕΜΕΑ. Και το 2017 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του με θέμα: «Ανάλυση κι Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών» στο ΤΕΙ Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Ακαδημία.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος προγραμμάτων επιμόρφωσης κι εκπαίδευσης κι έχει πιστοποιηθεί σε θέματα: Πρώτων Βοηθειών, Διαχείρισης Κρίσεων κι Εκτάκτων Αναγκών, Αντιμετώπισης Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών, Πυρηνικών (Χ.Β.Ρ.Π.) Απειλών (Αθήνα-Ολυμπιακοί Αγώνες 2004), Ασφάλειας Πτήσεων και Αεροδρομίων, καθώς και Θαλάσσιας Επιβίωσης (Σ.Ε.Θ.Ε.).

Από το 2010 είναι δε πιστοποιημένος Εκπαιδευτής του ΕΟΠΠΕΠ με Α.Μ. : ΕΒ 23311 και από το 2012 είναι ενταγμένος στο Μητρώο Κύριου Διδακτικού Προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (Ε.K.Δ.Δ.Α.), καθώς και στο Εσωτερικό Μητρώο του ΠΣ Εκπαιδευτών ιπταμένων πληρωμάτων και προσωπικού εδάφους αεροπορικών εταιρειών της Σχολής Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Από το 1999 υπηρέτησε σε διάφορες μάχιμες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος. Ενώ από το 2010 υπηρέτησε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ως Αξιωματικός Υπηρεσίας, Προϊστάμενος Ανακριτικού Γραφείου, Προϊστάμενος Γραφείου Πυρασφάλειας, Προϊστάμενος Γραφείου Εκπαίδευσης και από το 2016 ως σήμερα ως Αξιωματικός της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Π.Σ. (Υ.Ε.Μ.Π.Σ) με την ειδικότητα του Πιλότου Ελικοπτέρων.

Παράλληλα, ως εκπρόσωπος του ΠΣ συμμετέχει σε Επιτροπές κι Ομάδες Εργασίας των Σωμάτων Ασφαλείας για εκπόνηση μελετών, όπως: τον καθορισμό του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), το ειδικό μνημόνιο ενεργειών επέμβασης για κατάσβεση πυρκαγιών σε συσσωρευτές λιθίου και φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ενέργειας κ.ά.

Από το 2005 έως σήμερα διδάσκει ως Εκπαιδευτής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας σε προγράμματα εκπαίδευσης Πυροσβεστών, ιδιωτών (Εθελοντών Πυροσβεστών και Τεχνικών Ασφαλείας), καθώς και στελεχών/προσωπικού Επιχειρήσεων, Βιομηχανιών, Εταιρειών και Δημόσιων Οργανισμών (ΕΚΑΒ, ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ – Φυσικό Αέριο, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, Carrefour, Media Markt, Apivita, κ.ά.).

Ενώ, τέλος, από το 2011 ως σήμερα διδάσκει ως Εκπαιδευτής Ενηλίκων σε ΚΕΚ σε προγράμματα του ΚΕΜΕΑ εκπαίδευσης και πιστοποίησης προσωπικού ΙΕΠΥΑ.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης

Φόρμα Συμμετοχής

Εκπαιδευτικό Επίπεδο :
ΓυμνάσιοΛύκειοΑΕΙ/ΤΕΙ

Τρόπος Παρακολούθησης :
Online

Έχετε σχετικές σπουδές στο αντικείμενο;
ΝαιΌχι

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τους Όρους Χρήσης του διαγωνισμού και συγκατατίθεμαι στην επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων.
Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και συγκατατίθεμαι στην επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων.