Πληροφορική 12 τεχνικοί όροι άρθρο

Πληροφορική: 12 Τεχνικοί Όροι που πρέπει να γνωρίζεις!

Η ψηφιακή τεχνολογία και η πληροφορική έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Θεωρείται πλέον αναγκαίο να γνωρίζει κάποιος τεχνικούς όρους που μέχρι πρότινος αναφέρονταν σε αυτούς μόνο το τμήμα ΙΤ και τεχνικοί Πληροφορικής.

Ένα πρώτο βήμα για να βάλεις σε τάξη τους όρους που σίγουρα έχεις ακούσει,  είναι να μάθεις να τους ξεχωρίζεις.

Δες παρακάτω μερικές από τις πιο συνηθισμένες συγχύσεις που γίνονται σε κάποιους όρους της Πληροφορικής.

Ύστερα από την αποσαφήνιση των όρων θα μπορείς να παίρνεις μέρος με αυτοπεποίθηση σε μια συζήτηση για ζητήματα Τεχνολογίας.

Μνήμη RAM και Μνήμη ROM

Από τις πιο συνηθισμένες συγχύσεις στην πληροφορική, είναι αυτή μεταξύ της μνήμης ROM (Read Only Memory) και RAM  (Random Access Memory).

Η  μνήμη ROM περιέχει τα αμετάβλητα δεδομένα μας (από το λειτουργικό πρόγραμμα και τις εφαρμογές έως κείμενα και φωτογραφίες). Έχει τη δυνατότητα μάλιστα να τα διατηρεί ακόμα και όταν κλείνει  η τροφοδοσία  του Η/Υ ή ξεχνάμε για χρόνια το λάπτοπ κλειστό στη θήκη του.

Αντίθετα, τα δεδομένα στη μνήμη RAM  είναι προσωρινά.

Στην ουσία η RAM λειτουργεί σαν μεσολαβητής για να εκτελεστεί μια ενέργεια ανάμεσα στον επεξεργαστή και την ROM:

Το πρόγραμμα που έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε, μεταφέρεται στη RAM για να μπορέσει να την δει και να την τρέξει ο επεξεργαστής. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα σε RAM έχουμε, τόσο πιο άμεσα και γρήγορα θα εκτελούνται οι εντολές μας.

Internet και Web

Και όμως υπάρχουν διάφορες για αυτές τις 2 έννοιες, που για πολύ κόσμο είναι –δικαιολογημένα – ταυτισμένες .

Το διαδίκτυο (internet) στην πραγματικότητα αποτελείται από εκατομμύρια υπολογιστές που διασυνδέονται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο.

Κάθε υπολογιστής συνδέεται με τους άλλους για να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα, μέσα από μια «κοινή γλώσσα» που λέγονται πρωτόκολλα.

Το Web (World Wide Web) αφορά τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των συνδεδεμένων υπολογιστών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός από τα πρωτόκολλα HTTP για να μεταφέρει δεδομένα, μέσα στα οποία περιέχονται οι ιστοσελίδες, τα Web documents κ.α.

Ουσιαστικά το Web είναι απλά ένα (σημαντικό) κομμάτι του Διαδικτύου και για να το γράψουμε πιο απλά : το Internet είναι ο εξοπλισμός και οι συνδέσεις ενώ το Web είναι η πληροφορία.

HTML και CSS

Μιας και μιλάμε για ιστοσελίδες ας ξεχωρίσουμε και 2 έννοιες που λανθασμένα θεωρούνται ότι είναι ταυτόσημες.

Η γλώσσα  HTML (HyperText Markup Language) χρησιμοποιείται για τη δομή των ιστοσελίδων και περιέχει στοιχεία  (παραγράφους, επικεφαλίδες, λίστες, συνδέσμους κ.α.) που αποτελούν το περιεχόμενο κάθε σελίδας.

Το CSS (Cascading Style Sheets) από την άλλη είναι υπεύθυνο για τη μορφοποίηση των ιστοσελίδων.

Το CSS είναι κάτι σαν διακοσμητής, δίνει το στυλ σε μια ιστοσελίδα, μέσα από τη γραμματοσειρά, τα χρώματα και τη μορφοποίηση κειμένου.

Επιπρόσθετα, οι τελευταίες εκδόσεις του CSS υποστηρίζουν μέχρι και 3d εφέ, ομορφαίνοντας ακόμα περισσότερο την εμπειρία μας στο σερφάρισα.

Front End vs. Back End

Τώρα ξέρετε πώς δημιουργούνται οι ιστοσελίδες, ας μιλήσουμε για το πώς λειτουργούν.

Το Front End μιας ιστοσελίδας είναι το μέρος που μπορείτε να δείτε. Αυτό περιλαμβάνει  το HTML και CSS και όλα τα άλλα πράγματα που βλέπετε στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Σκεφτείτε ότι οι αναρτήσεις του Facebook που ανανεώνονται ή οι αναζητήσεις στη Google που συμπληρώνονται αυτόματα επιτυγχάνονται χάρη στις λειτουργίες προγραμματισμού front-end JavaScript.

Το Back End μιας ιστοσελίδας είναι το κομμάτι της ιστοσελίδας που την κάνει να λειτουργεί.

Περιλαμβάνει εφαρμογές που “λένε” στους ιστοτόπους τι πρέπει να κάνουν.

Μέσω των διακομιστών, λαμβάνουν και αποθηκεύονται στοιχεία σε βάσεις δεδομένων.

Στο Twitter για παράδειγμα, το timeline σας που βλέπετε αποτελεί το Front End ενώ όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται στο Back End.

UX και UI

Ακόμα και οι επαγγελματίες στην Πληροφορική, μπορεί να μπερδεύουν αυτές τις δύο συντομογραφίες!

Το UI (User Interface) αφορά στο πώς ένα προϊόν ή ένας ιστότοπος έχει σχεδιαστεί και πώς αλληλεπιδράτε με αυτόν. Για παράδειγμα, το πού βρίσκονται τα κουμπιά, πόσο μεγάλες είναι οι γραμματοσειρές και το πώς είναι ταξινομημένα τα μενού είναι όλα τα στοιχεία του User Interface.

Αλλά UX (User Experience) είναι το πώς αισθάνεστε σχετικά με τη χρήση ενός προϊόντος ή ενός δικτυακού τόπου.

Άρα για να το περιγράψουμε πιο απλά, η νέα εμφάνιση της ροής ειδήσεων στο Facebook που περιλαμβάνει αλλαγή στο περιβάλλον του χρήστη αφορά το UI.

Αντίθετα, ο τρόπος που περιηγείστε και αλληλεπιδράτε με το νέο τρόπο ροής ειδήσεων αφορά το UX.

Office και Word

Η έκφραση «Γράφω κάτι στο office» μπορεί να είναι συνηθισμένη και να γίνεται κατανοητή έστω από συνήθεια σε γραφεία με υπολογιστές.

Η αλήθεια είναι όμως ότι η ακριβής λειτουργία του Microsoft office είναι πολυσύνθετη.

Για την ακρίβεια το  Microsoft Office είναι μια σουίτα εφαρμογών γραφείου που αποτελείται από πολλαπλές εφαρμογές όπως, PowerPoint, Excel, Word κ.α..

Κατά συνέπεια, το Word είναι ένα μέρος της σουίτας Office.

Μέσα από το σύνολο των εφαρμογών που διαθέτει αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την παραγωγικότητα εργασιών γραφείου.

Τώρα που κάναμε σαφείς μερικούς από τους πιο συνηθισμένους όρους, μπορείτε να είστε πιο σίγουροι για τις γνώσεις σας στην Πληροφορική!

Εάν θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα για τις νέες τεχνολογίες, να προσθέσετε μια σημαντική δεξιότητα στο βιογραφικό σας ή ακόμα και να πιστοποιήσετε τις γνώσεις σας στην Πληροφορική, τώρα είναι η ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα εξειδικευμένο Σεμινάριο στην ειδικότητα που σας ενδιαφέρει.

Ανακαλύψτε εδώ τα Σεμινάρια που μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητες σας ή ακόμα και να αποτελέσουν ευκαιρία για να αναβαθμίσετε την καριέρα σας.

Σεμινάρια Πληροφορικής & Επικοινωνιών