Επαγγελματική συνέντευξη και τατουάζ άρθρο

Επαγγελματική Συνέντευξη: Πρέπει να καλύψω τα Tattoos & τα Piercings;

Είσαι πανέτοιμος για τη συνέντευξη στην εταιρία που θέλεις να εργαστείς! Ο έντονος προβληματισμός σου είναι όμως εάν πρέπει να είναι εμφανή τα piercings ή τα τατουάζ που έχεις στο σώμα σου!

Να μερικές συμβουλές που πρέπει να σκεφτείς.

Οι σύμβουλοι καριέρας της MASTER έχοντας καθοδηγήσει χιλιάδες υποψηφίους στην αναζήτηση εργασίας τους, γνωρίζουν τις περισσότερες φοβίες και προβληματισμούς των υποψήφιων.

Η ημέρα της συνέντευξης για μία θέση εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι οι ερωτήσεις των υποψηφίων σχετικά με την επιλογή της εμφάνισής τους είναι πολύ συχνές.

Αυτό αποδεικνύει ότι εξίσου σημαντικό με τη σύνταξη ενός “δυνατού” βιογραφικού είναι και η εξωτερική εμφάνιση στη διεκδίκηση μίας θέσης εργασίας.

Συνήθως ένα τατουάζ ή ένα piercing σε εμφανές σημείο αποτελεί τον πιο συνηθισμένο λόγο προβληματισμού.

Οι σκέψεις των υποψηφίων είναι λογικές, όπως περιγράφει η Μαρία Β.

Η ίδια, εργαζομένη στην εταιρία όπου έκανε την πρακτική της μέσω Επιταγής Κατάρτισης Voucher, έχει περάσει από παρόμοια κατάσταση.

Δείτε τί μας είπε!

«Επειδή είχα ένα μικρό κρίκο στη μύτη, ήμουν και εγώ προβληματισμένη για το εάν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της συνέντευξής μου. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γονείς μου με συμβούλευαν να σκεφτώ καλά εάν έπρεπε να το διατηρήσω κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων.

Από την μεριά μου σκεφτόμουν -αντιδραστικά ίσως- ότι εάν μια εταιρία δεν με θέλει έτσι, τότε δεν θέλω και εγώ να εργαστώ εκεί. Πολλές φορές όμως , βλέποντας πιο ψύχραιμα το θέμα, έλεγα ότι δεν θα ήταν κάτι δύσκολο να αφαιρέσω τον κρίκο. Εξάλλου, δεν ήταν και τόσο μεγάλη θυσία να τον αποχωριστώ μόνο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης».

Οι Σύμβουλοι Καριέρας συμφωνούν ότι δεν υπάρχει απόλυτα σωστό ή λάθος στην εμφάνιση ή όχι ενός piercing ή ενός τατουάζ.

«Σίγουρα η κατάλληλη εμφάνιση σε συνδυασμό με ένα “δυνατό” βιογραφικό είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν έναν υποψήφιο. Θα ήταν πολύ άδικο να αναιρεθεί από επιλογές δερματοστιξίας ή piercing. Ωστόσο, το εργασιακό περιβάλλον είναι εκείνο που καθορίζει τους κανόνες της εμφάνισης, κάτι που θα πρέπει ο κάθε υποψήφιος να προσέξει ».

Συνεχίζοντας, ο Σύμβουλος θέτει τις παραμέτρους που πρέπει να τις λάβουν υπόψη όσοι περνούν για συνέντευξη:

«Πριν από τη συνέντευξη είναι καίριο να αποκτήσετε μια αίσθηση για την επαγγελματική αισθητική των εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία. Μια ερεύνα στο εταιρικό προφίλ στα social media θα έδινε μια πρώτη εντύπωση. Θα μπορούσε κάποιος να συλλέξει στοιχεία για το dress code που απαιτείται στον εργασιακό χώρο, ώστε να προσαρμοστεί κατάλληλα.

Κάποιες εταιρίες δίνουν βάση σε μια “επαγγελματική παρουσία”. Τα πιο συχνά παραδείγματα είναι η εργασία σε τράπεζα, σε νομικό γραφείο ή στη ρεσεψιόν μεγάλου ξενοδοχείου.

Άλλες εταιρίες, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιο ανοιχτές στις ενδυματολογικές και αισθητικές επιλογές των υπαλλήλων τους. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις συνήθως δραστηριοποιούνται στην Πληροφορική ή στον Τομέα της Διαφήμισης όπου υπάρχει περιθώριο δημιουργικής έκφρασης».

Συνοψίζοντας ο Σύμβουλος της MASTER δηλώνει ότι ένα τατουάζ ή piercing δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την καριέρα ενός υποψήφιου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως να ξέρει να “διαβάσει” σωστά τις απατήσεις και το περιβάλλον μιας εταιρίας:

«Η θέση που ψάχνετε διαμορφώνει ανάλογα και τις απαιτήσεις στον αισθητικό και ενδυματολογικό τομέα. Όπως είναι λογικό, άλλες απαιτήσεις υπάρχουν για ένα άτομο που αλληλεπιδρά με πελάτες ή εκπροσωπεί την εταιρεία αυτοπροσώπως.

Οι απαιτήσεις είναι εντελώς διαφορετικές για κάποιον που εργάζεται στο back office ή σε τηλεφωνικό κέντρο στην υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών.

Εάν η δουλειά σας απαιτεί την παρουσία σας στο γραφείο, είναι πολύ πιθανό να μην παίξουν κανένα ρόλο οι αισθητικές επιλογές σας στην πρόσληψή σας.

Αλλά εάν ένα μεγάλο μέρος του ρόλου σας στην εταιρία είναι να παρουσιάζεστε δημόσια, να την εκπροσωπείτε ή να συνεργαστείτε με πιο παραδοσιακούς εταίρους, είναι αναμενόμενο να πρέπει να έχετε την καθιερωμένη “επαγγελματική” παρουσία.

Ξεκινώντας την καριέρα σας θα πρέπει να είστε συνειδητοποιημένοι για τον χώρο που θέλετε να δραστηριοποιηθείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον δικό σας τρόπο έκφρασης.

Πρέπει όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, να είστε διατεθειμένοι να αφήσετε κατά μέρος κάποιες προτιμήσεις σας για χάρη της επαγγελματικής σας σταδιοδρομίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάλληλη εκπαίδευση και οι δεξιότητες σας παραμένουν τα πιο ουσιαστικά στοιχεία στην αναζήτηση εργασίας και ο ρόλος μας είναι να σας καθοδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση».

Η επιλογή των Σπουδών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις κλήσεις και τα ενδιαφέροντά σας σε συνδυασμό με τη ζήτηση στην Αγορά Εργασίας.

Οι Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας του ΙΕΚ MASTER έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία για να σας οδηγήσουν στις πιο εύστοχες επιλογές!

Καλέστε άμεσα στο ΙΕΚ ΜASTER

Νέο Ηράκλειο

Τηλ Επικοινωνίας:  210 2712588

Αργυρούπολη

Τηλ Επικοινωνίας:  210 9966992

Επιλέξτε ανάμεσα σε 62 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:

Οι Ειδικότητες του ΙΕΚ MASTER