Χρυσές συμβουλές για επιτυχημένη συνέντευξη άρθρο

«Χρυσές» Συμβουλές για μία επιτυχημένη Επαγγελματική Συνέντευξη

Έστειλες ένα βιογραφικό και επιτέλους -μετά κόπων και βασάνων- σε κάλεσαν για μία συνέντευξη…

Η συνάντηση που είχες με τους εκπροσώπους της εταιρίας πιστεύεις πως πήγε πολύ καλά και προσδοκάς θετική απάντηση.

Και όμως αντί του πολυπόθητου «ναι» δεν έλαβες ούτε καν απάντηση.

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Πολλά όπως η τεράστια ανεργία και η υπερπροσφορά εργαζομένων, ένα άτομο που δεν ανέλυσε όσο έπρεπε τα επαγγελματικά σου προσόντα ή και η κακή σου γλώσσα του σώματος.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα στα οποία υποψήφιοι δεν κατάλαβαν τον λόγο που δεν πήραν την δουλειά αφού τα είπαν τόσο «τέλεια», είχαν τα skills, πληρούσαν όλα τα requirements της θέσης.

Σίγουρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έπαιξε ρόλο σε κάθε περίπτωση αλλά το σίγουρο είναι ότι η γλώσσα του σώματος λέει πολλά, πολλά περισσότερα απ’ όσα ίσως πιστεύουμε.

Πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεκίνα να περπατάς προς την είσοδο σαν να έχεις ήδη πάρει την δουλειά, σα να εργάζεσαι στην εταιρία αυτήν εδώ και δύο χρόνια.

Αυτό θα σε βοηθήσει να χτίσεις ένα καλό attitude από την αρχή, ένα attitude που θα πρέπει να σε ακολουθήσει μέχρι να βγεις από το κτήριο.

Περιμένοντας στο σαλονάκι:

Να είσαι ευγενικός απέναντι στην γραμματεία ή την/τον βοηθό που θα σε υποδεχτεί πριν περάσεις στο δωμάτιο της συνέντευξης.

Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι σχέσεις υπάρχουν μέσα στην εταιρία την οποία επισκέπτεσαι, ειδικά όταν είναι γνωστό ότι οι managers εμπιστεύονται πολύ τους βοηθούς τους.

Να είσαι σίγουρος ότι μία καλή εντύπωση θα εκφραστεί. Προσπάθησε όσο κάθεσαι στο σαλονάκι να κρατάς τον χώρο σου καθαρό και οργανωμένο.

Δεν χρειάζεται εκείνο το 10λεπτο να κάνεις ότι δουλειά δεν έχεις κάνει σε όλη σου την ζωή. Άσε τη τσάντα σου δίπλα σου , κλειστή χωρίς να βγάλεις κάποια έγγραφα ή χαρτιά και έξω και περίμενε ήρεμα στην θέση σου.

Δε χρειάζεσαι να το παίζεις υπερβολικά cool, και να λιώνεις σε αυτόν τον τέλειο δερμάτινο καναπέ που έχει το σαλονάκι. Προσπάθησε να αντιληφθείς από πού θα έρθει ο interviewer και κάθισε αντίστοιχα σε μία θέση στην οποία θα τον δεις όταν έρχεται.

Αυτό θα σε βοηθήσει να κατευθυνθείς προς αυτόν όταν έρθει και με ένα χαμόγελο να τον χαιρετήσεις δίνοντας το χέρι σου.

Η γνωριμία θα έρθει πιο ομαλά.

Όταν ο interviewer μπαίνει στο χώρο σύσκεψης:

Κατά την χειραψία προσπάθησε να μην σπάσεις το χέρι του ανθρώπου. Σου φαίνεται αστείο αλλά πολύ άνθρωποι δεν γνωρίζουν την δύναμη που πρέπει να βάλουν σε μία χειραψία.

Πολύ αδύναμη χειραψία επίσης δεν είναι θεμιτή. Βρες την σωστή αναλογία. Μην ξεχνάς ότι το χέρι σου κατά την χειραψία πρέπει να βρίσκεται στο κάτω μέρος σε σχέση με το χέρι του άλλο μέλους και συνηθίζεται να δίνουμε το δεξί μας χέρι.

Όταν έρθει η στιγμή να κατευθυνθείτε προς τον χώρο της συνέντευξης μην προσπαθήσεις να το παίξεις «υπερ-cool» και προηγηθείς. Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις ότι κατανοείς την σχέση σου με το άλλο άτομο.

Εκείνος θα σου πάρει την συνέντευξη, εσύ θα του απαντήσεις στις ερωτήσεις του.

Leader – Follower κατά την διάρκεια του interview:

Όταν καθίσεις απέφυγε να γέρνεις το σώμα σου μπροστά ή να κάθεσαι προς τα πίσω με σταυρωμένα τα χέρια σου μπροστά από το θώρακά σου.

Είναι αρκετά αμυντικές στάσεις που θα σε κάνουν να φαίνεσαι κλειστός, απόμακρος ίσως και αλαζόνας. Προσπάθησε να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο σε μία όρθια σχετικά στάση στην οποία το στομάχι σου, ο θώρακάς σου και ο λαιμός σου θα είναι ευδιάκριτα σημεία του σώματός σου.

Τοποθέτησε τα χέρια σου στο ύψος της μέσης σου, οπουδήποτε αλλού θα σε κάνουν να φαίνεσαι νευρικός και φοβισμένος.Είναι καλό να μην τοποθετείς κάτι ανάμεσα σε εσένα και τον Interviewer.

Είναι λογικό να υπάρχουν κάποια απαραίτητα έγγραφα αλλά μην τοποθετείς ενδιάμεσά σας άλλα αντικείμενα όπως η τσάντα σου, το κινητό σου, το πορτοφόλι σου, κλειδιά, γυαλιά ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχεις μαζί σου.

Χωρίς να το καταλαβαίνεις, υποσυνείδητα αυτά τα αντικείμενα αποτελούν εμπόδια στην επικοινωνία σας.

Πολύ σημαντική είναι η οπτική επαφή:

Επιδίωξε να κοιτάς στα μάτια όταν σου απευθύνονται ή αντίστοιχα απευθύνεσαι εσύ σε κάποιον. Το eye contact παρέχει ασφάλεια, σιγουριά, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια.

Στο δρόμο για την έξοδο:

Μάζεψε διακριτικά και ήρεμα τα πράγματά σου και τοποθέτησέ τα στην τσάντα σου. Προσπάθησε αν δεν πιστεύεις ότι αρμόζει στην στιγμή, να χαιρετήσεις με χειραψία όλους τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην συνέντευξη.

Ευχαρίστησέ τους ευγενικά και αποχώρησε από την αίθουσα. Μπορείς να χαιρετήσεις και την/τον βοηθό-γραμματεία αν δεν μιλάει στο τηλέφωνο ή δεν είναι απασχολημένη/ος.

Η συνέντευξή σου δεν έχει τελειώσει μέχρι να απομακρυνθείς από το κτήριο που πραγματοποιήθηκε.

Βγες από το κτήριο με το attitude εκείνο που έχτισες μπαίνοντας, πρώτα απομακρύνσου και στην συνέχεια κάνε οποιοδήποτε τηλεφώνημα θέλεις!

Μην ξεχνάς ότι ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να σε βλέπει!

Το ΙΕΚ MASTER σε συνεργασία με το Γραφείο Καριέρας του Εκπαιδευτικού Οργανισμού MASTER, βρίσκεται συνεχώς δίπλα σε όλους τους Σπουδαστές και τους Καταρτιζόμενους.

Οι εξειδικευμένοι μας Σύμβουλοι, παρέχουν δωρεάν συμβουλευτική σε όλους τους Σπουδαστές.

Με μεγάλη μας χαρά θα σας δώσουμε λύσεις σε θέματα Εύρεσης ΕργασίαςΕνίσχυσης του Βιογραφικού σας καθώς και σε Τρόπους Έναρξης της Δικής σας Επιχείρησης (Προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία -ΕΣΠΑ, Τράπεζα Επενδύσεων, κλπ-).

Το ΙΕΚ MASTER… ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ!

EΠΙΛΕΞΤΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 62 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

Δείτε τις ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΔΩ